Monday, December 20, 2010

Pariurile on-line si poker ul interzise in Romania?!


Legea 246/2010 vine sa modifice OUG 77/2009. Asta deja e un fel de anomalie legislativa, dar conteaza mai putin acum. OUG din 2009 este absorbita de noua lege, care aduce de altfel si modificari, respectiv completari. In plus, daca legea ar fi interzis pariurile online…ar fi insemnat ca parierea la o casa de pariuri online sa fie infractiune, ceea ce nu este specificat niciunde. Tot ce nu este interzis, este permis.
Sa vedem, totusi, ce modificari si completari aduce noua lege.

Art. 1. — (1) Organizarea si exploatarea activitatii de jocuri de noroc pe teritoriul Romaniei ... nu ne intereseaza...
Art. 2. — (1) Componenta comisiei se stabileste prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului.... nu ne intereseaza
Art. 3. — (1) Prin joc de noroc se intelege acea activitate comerciala care ...ne intereseaza, dar doar ca si jucatori..nu si ca teoretizare a fenomenului :P
Art. 4. — (1) Prin taxa de participare directa se intelege ...bla bla...trecem mai departe..
Art. 5. — (1) Prin mijloc de joc se intelege orice suport material...
Ajungem la alin 5 al acestui articol, modificat de noua lege. Continutul vechi: (5) Nu sunt permise ca instrumente de plata care concura la exploatarea jocurilor de noroc instrumentele de plata utilizate in sistemul financiar-bancar (ordine de plata, cambii, bilete la ordin, viramente, foi de varsamant etc.), alte hartii de valoare/cu valoare declarata sau vouchere, cu exceptia mijloacelor de joc prevazute la alin. (4) si a mijloacelor banesti ( (4) Mijloacele de joc auxiliare reprezentand jetoane, impulsuri, tichete sau altele asemenea constituie mijloace financiare care concura la organizarea si exploatarea jocurilor de noroc. ) Continutul nou: Nu sunt permise ca instrumente de plata care concura la exploatarea jocurilor de noroc, definite la art. 10 alin 1 lit b paragraful ii, instrumentele de plata utilizate in sistemul financiar –bancar ( ordine de plata, cambii, bilete la ordin, viramente, foi de varsamant etc) sau alte hartii de valoare/cu valoare declarata, cu exceptia mijloacelor de joc prevazut la alin 4, a mijloacelor banesti, insclusiv a cardurilor bancare si/sau debit.” Cine ce interzice? Atentie, „cu exceptia mijloacelor de joc prevazut la alin 4, a mijloacelor banesti, insclusiv a cardurilor bancare si/sau debit” !!!!

Art. 6. — Prin organizator de jocuri de noroc se intelege persoana juridica .....bla bla
Art. 7. — Prin participant la jocul de noroc se intelege orice persoana fizica majora care doreste si are dreptul legal sa participe la jocuri de noroc autorizate in conditiile prezentei ordonante de urgenta. Mda.... si pe articolele astea se aduc modificari..dar, sincer, ca si pariori...nu ne intereseaza.
Art. 8. — Prin castig sau premiu se intelege sumele in bani ...bineeeee..bla bla
Art. 9. — Prin jocuri de noroc frauduloase se intelege acele jocuri de noroc prin care mijloacelor de joc aprobate le sunt modificate datele sau parametrii initiali, astfel incat sa fie adusa atingere elementelor de sansa sau metodelor de selectie.
Art. 10. — (1) Jocurile de noroc se clasifica dupa cum urmeaza:
a) jocuri loto, daca sunt folosite rezultatele pur aleatorii ale unor evenimente ce constau in extrageri de numere, de litere, bilete sau simboluri, indiferent de procedurile si caracteristicile mijloacelor utilizate pentru efectuarea extragerilor (urne, roti, cupe si alte asemenea mijloace) care nu se desfasoara in prezenta jucatorilor. Bla bla...e un articol lung. Important e ca prin noua lege se prevede faptul ca la prezentul articol , dupa litera f , se introduc trei noi litere; lit g) jocurile bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet, sisteme de telefonie fixa sau mobila. H) Pariurile on-line reprezentand activitatea de pariuri in cota fixa, organizata prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet, sisteme de telefonie fixa sau mobila. (!!!!!), i) jocurile de noroc on-len reprezentand totalitatea jocurilor de noroc, altele decat cele definite la lit a, e, f, g si h care sunt desfasurate altfel dect in prezenta fizica a jucatorilor, organizate si transimise...bla bla. Asadar, unde se interzice pariul online. Eu vad ca este chiar enumerat printre mijloacele de pariere si este chiar si definit. As putea sa ma opresc aici cu analiza, dar continui din curiozitate. Daca pariurile online ar fi fost interzise, s-ar fi facut o lege speciala in acest sens, cu caracter penal, unde s-ar fi specificat pe intelesul tuturor ca pariurile online sunt interzise incepand, fie la 3 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul oficial, fie la o data ulterioara mentionata tot in sursa precizata in urma. Cert e ca nimeni nu interzice nimic, doar se aduc noi reglementari in spectrul mijloacelor de pariere, mijloace ce tin de palierul obligatiilor ce revin agentiilor de pariuri.
Art. 11. — Nu sunt considerate jocuri de noroc si sunt permise fara autorizare urmatoarele tipuri de jocuri:
a) tombolele organizate in scoli, in gradinite sau in alte colectivitati si care au un caracter distractiv si nonprofit pentru organizatori; ...no interest...
b) Art. 12. — (1) Licenta de organizare a jocurilor de noroc se acorda operatorului economic care indeplineste conditiile ...oook.
(Art. 13. — (1) Acordarea licentei de organizare a jocurilor de noroc, respectiv acordarea autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc se realizeaza cu perceperea de taxe....logic...mda
(Art. 14. — (1) Nivelul taxelor pentru eliberarea licentelor de organizare a jocurilor de noroc ...asta e un articol lung care nu ne intereseaza. Important, pentru noi, e ca nu interzice nimic. Are caracter descriptiv. Se aduc si pe aici modificari. Irelevante pentru pariori.
Art. 16. — (1) Operatorii economici care detin licenta de organizare a jocurilor de noroc si exploateaza, pe baza de autorizatie de exploatare a jocurilor de noroc, jocuri tip slotmachine, pot organiza sisteme de tip „jack-pot” ...bine ca pot :))
Art. 17. — (1) Comisia poate dispune anularea licentei de organizare a jocurilor de noroc sau a autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc...
Art. 18. — (1) Companiei Nationale „Loteria Romana” — S.A. i se incredinteaza, in calitate de unic organizator, pe intreg teritoriul tarii, organizarea si exploatarea de jocuri loto si pariuri mutuale, astfel cum sunt definite la art. 10 alin. (1). ....... chestii de competetna si procedura. Nu au tangenta cu noi, pariorii.
Art. 19. — (1) Controlul tehnic al masinilor, instalatiilor, dispozitivelor, meselor de jocuri de noroc... pronto clasic...neaparat!!!! :))
Art. 20. — (1) Operatorii economici care produc in Romania, importa sau realizeaza achizitii intracomunitare in Romania...oare ce e la tv???
Art. 21. — (1) Raspunderea pentru organizarea si exploatarea jocurilor de noroc in conditiile prezentei ordonante de urgenta revine in totalitate persoanelor juridice care detin licenta de organizare a jocurilor de noroc. ... alta „logicatura”...
Art. 22. — (1) Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 5 alin. (5), art. 12 alin. (2) si la art. 21 alin. (2), (3) si (4) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei.
(2) Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 20 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei, iar mijloacele de joc respective si/sau sumele provenite din operatiunile economice aferente, dupa caz, se confisca. .... noh...acum ar fi fost momentul sa se sublinieze faptul ca „ PARIURILE ONLINE SUNT INTERZISE :p

Art. 23. — (1) Constituie infractiune fapta savarsita de administratorul, directorul sau alt reprezentant legal al unei persoane juridice ori de o persoana fizica, dupa caz, de desfasurare fara licenta sau autorizatie a oricareia dintre activitatile din domeniul jocurilor de noroc si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda.
............................
Nota bene, daca jocurile pe internet se desfasoara in baza unei licente.... nu se inregistreaza nici o fapta penala. Jocurile de noroc sunt acelea care indeplinesc conditiile preexistente prevazute de infractiunea denumita generic „Jocuri de noroc” in codul penal, care se constata atunci cand activitatile de pariere se desfasoare in lipsa unui cadru legal, organizat in afara bazei sau conditiilor impuse de legea suspusa discutiei.

Art. 24. — Art. 25. —Art. 26. – prevad infractiuni, toate inregistrandu-se daca se utilizeaza mijloace frauduloase. Simplul fapt ca pariezi online nu e ilicit!! De retinut e ca agentia/casa e obligata sa plateasca castigurile in termen de 30 de zile.
Art. 27. — (1) Licentele pentru exploatarea jocurilor de noroc acordate operatorilor economici pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta isi mentin valabilitatea pana la data expirarii, cu conditia platii taxelor aferente autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc la termenele si in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta, dar nu mai mult decat cuantumurile prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, constituind in intelesul prezentei ordonante de urgenta autorizatii de exploatare a jocurilor de noroc. ... Isi mentin valabilitatea.....sa mai adaug ceva?

Art. 28.
Art. 29. — ( aici se prevad capitalurile necesare pentru agentii; se reglementeaza si situatia caselor de parirui online. Inca o data..cine interzice ce?
Art. 30. —
Art. 31. — (1) Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia art. 27 alin. (1), care intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si a art. 22, 23, 24, 25, 26 si 30, care intra in vigoare in termen de 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante de urgenta, Guvernul va aproba prin hotarare normele metodologice de aplicare a acesteia.


In cazul in care mie mi-a scapat ceva....mai avem luna ianurie pentru pariuri :))

No comments:

Post a Comment