Monday, August 23, 2010

Kelly Criteria


Sisteme precum Martingale si Row of numbers (rand de numere) folosesc un nivel crescut de progresie pentru a compensa pentru lipsa de fonduri a pariorilor. In cadrul acestor sisteme mizele cresc succesciv in cazul pierderii, de aceea pariorii au sanse mari de faliment.
In crititeriul Kelly progresia creste atunci cand castigi si scade atunci cand pierzi. Astfel riscul de faliment este teoretic eliminat.
Criteriul Kelly necesita ca pariorul sa aiba statistica de partea sa. Atunci cand va folositi de aceasta metoda se asteapta sa pariati cel putin la fel de bine ca si agentul de pariuri. Daca echipa gazda are o cota de 2.00, vei paria pe ea daca crezi ca are sanse de 50% sau mai mult.
Numele criteriului Kelly vine de la numele americanului John L. Kelly, cel care a inventat aceasta teorie si forumula. Pe scurt ea spune ca daca poti prevedea aproximativ rezultatul unui eveniment, atunci formula va determina suma pe care trebuie sa o pariezi.
Daca iti supraestimezi abilitatea de a prezice un rezultat (ex. mergi pe 60% atunci cand trebuia sa pui 52%), vei plati pierzand bani. Daca iti subestimezi talentul (ex. prezici o sansa de 55% si ea e de 60%), vei castiga banii, dar nu la fel de mult ca si atunci cand pariezi cu mize bine determinate. Asta deoarece sistemul Kelly optimizeaza miza daca ai ghicit cu un grad mare de precizie.
Cu aj. sist. Kelly poti castiga bani avand doar un mic avantaj la fiecare eveniment pe care il alegi. Daca in schimb vei avea un mic dezavantaj pt. fiecare eveniment, (ti-ai supraestimat alegerile), vei pierde.

Inainte de a te apuca de acest sistem, hotaraste-te asupra urmatoarelor:

Marimea fondului

Un fond care sa acopere 10-15 pariuri singulare e destul. Bineinteles aceste fonduri trebui sa fie fonduri pe care iti permiti sa le pierzi. Tine minte ca folosind criteriul Kelly, nu vei pierde toti banii de la inceput pentru ca mizele sunt decise ca un procent din valoarea totala a fondului tau.

Cat de des si de bine esti in stare sa faci alegerile bune

Experienta e foarte importanta in pariurile sportive.
Alegerea corecta a meciurilor rentabile si frecventa cu care se produce asta reprezinta partea cea mai dificila. Numai castigand experienta poti deveni un parior abil. Casele de pariuri nu ofera multe evenimente rentabile asa ca poti fi nevoit sa cauti la mai multi agenti, in acelasi timp urmarind evenimetele care au cote diferite in ochii agentiilor.

Agentiile ofera rareori multe evenimente rentabile intr-o saptamana. Asteptati-va sa gasiti intre 2 si 5 pe saptamana. Atunci cand gasesti un astfel de eveniment verifica-l bine.
Daca cota propusa este de 2.00 echipa TREBUIE sa aiba mai mult de 50% sansa de victorie, pentru ca marimea mizei este direct proportionala cu probabilitatea castigului (care este opinia ta subiectiva).

Durata proiectului

Pentru cat timp vei continua sa joci cu ajutorul. acestui sistem ?

Daca ti-ai propus sa ajungi la o suma de bani, incheie proiectul atunci cand aceasta suma e atinsa, apoi incepe din nou. Astfel ai ocazia sa ridici banii castigati lucru care iti intareste moralul si disciplina. Daca nu ti-ai propus un obiectiv ia-o de la inceput atunci cand ajungi la un profit de 100 %.
Tine minte ca atat timp cat banii sunt in contul agentului de pariuri, el este cel care se afla in posesia banilor, nu tu. Si care mai e scopul castigarii lor daca nu ii folosesti dupa bunul plac ?
De aceea ia-o de la inceput cand ti-ai atins obiectivul. Fa-ti castigurile vizibile.

Sa examinam sistemul mai de-aproape:

Cel mai mare avantaj al acestui sistem este ca pierzi bani putini atunci cand duci lipsa de fonduri.Asta deoarece urmatoarea miza este un procent din valoarea actuala a fondului. Atunci cand valoarea lui este scazuta urmatoarea miza este mica. Daca miza medie este de 10 % din fondul total, atunci poti pierde de 6 ori consectiv si tot vei avea 48% din fondul initial (0.9 la puterea a 6-a)
Nu te voi deranja cu statistici avansate (de fapt sunt sigur ca nu le inteleg nici eu ?), dar daca ai probabilitatile de partea ta (pariezi cu un avantaj de 10 % fata de agentie de fiecare data), sansa de a pierde de 10 ori consecutiv (la cote de 2.00) este 1/3000 !

Kelly nu este un sistem care sa faca schimbari rapide in contul tau. Cu Kelly faci bani avand un mic avantaj, acel extra 5% la fiecare eveniment. Daca ai sansa de partea ta Kelly iti creste miza. Daca pierzi ea scade. Prin urmare nu vei simti schimbari drastice la contul tau.

Kelly este un sistem pentru pariorii care nu pariaza exclusiv pentru bani ci mai mult pentru satisfactia care ti-o produce o predictie corecta.

No comments:

Post a Comment